Φυσικό αέριο: ποσότητα «μαμούθ» στην Κύπρο

Πλούσιο είναι το υπέδαφος της Κύπρου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας στο Χιούστον της πολιτείας Τέξας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή», ο κ. Κασίνης τόνισε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με το Ισραήλ.

Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσης των υπόλοιπων οικοπέδων, είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με την ανεύρεση κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή, αφού σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού, επισήμανε ο ίδιος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014 και του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Noble Energy είναι έτοιμη για εξόρυξη φυσικού αερίου εντός του έτους.

Ο Αντιπροέδρου του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρντ, κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Κύπρος είναι «εξαίρετη» χώρα και βρίσκεται ενώπιον μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η Noble Energy είναι πολύ ενθαρρυμένη για τις προοπτικές για την Κύπρο και η αισιοδοξία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Λεβιάθαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, λέγοντας ότι έχει τεράστιες προοπτικές και θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, μια επανάσταση στο αρχικό της στάδιο», επισημαίνοντας πως αυτήν τη στιγμή, πέραν του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνει το Ισραήλ, προέρχεται από το φυσικό αέριο, με τη χώρα του να επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 60%».

econews