Φωτοβολταϊκά: Γερμανο-κρητική συνεργασία για κατασκευή εργοστασίου

Οι Γερμανοί επενδυτές θέλουν να καταστήσουν την Κρήτη πρότυπη «πράσινη» περιφέρεια, οι οποίοι βλέπουν στο νησί έναν «ηλιόλουστο παράδεισο», ιδανικό για την ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι επικεφαλής γερμανικής εταιρίας – κολοσσού, βρίσκονται στην Κρήτη με στόχο να κλείσουν μια τεράστια συμφωνία στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ έχουν ως στόχο στο μέλλον και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι δρ. Edwin Kohl και κ.Jeroen Haberland , πρόεδρος της εταιρίας “Mia electric GmbH“ και διευθυντής της εταιρίας «Circadian Solar», αντίστοιχα, έφτασαν στην Κρήτη με στόχο να συζητήσουν για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων φωτοβολταϊκών συγκεντρωτών.

Το ενδιαφέρον της εταιρίας εκδηλώθηκε, μετά από μεσολάβηση του κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτή κ. Χατζημαρκάκη.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών με 30% τουλάχιστον μεγαλύτερη απόδοση και με μειωμένο κόστος παραγωγής.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι η καθαρή ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, θα είναι οικονομικά ανταγωνιστική προς τα ορυκτά καύσιμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Kohl τόνισε ότι «Η Κρήτη μπορεί να αποδειχθεί «φάρος ανάπτυξης», μια περιοχή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες τεχνολογίες και να προσφέρει καινοτόμο έργο».

Επίσης, χαρακτήρισε το νησί «ευλογημένο τόπο» λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η εν λόγω γερμανική εταιρεία αγόρασε πρόσφατα μια γαλλική, την πρώτη που κατασκεύασε αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια.

Περίπου 10.000 αυτοκίνητα κατασκευάζονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, ενώ τώρα οι Γερμανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν στην Κρήτη τη μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, που θα αποτελούν την «κινητήρια» δύναμη των οχημάτων.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει θέσεις εργασίας στο νησί, ενώ παράλληλα θα καταστήσει τα ελληνικά και μεσογειακά νησιά, τόπους εξαγωγείς.

cretalive