Κρούσματα απάτης στο »Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» 25/08/2016

Ξεκίνησε προχθές τυπικά η επικοινωνία των συνεργαζόμενων Τραπεζών με τους ωφελούμενους του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» μετά την ανάρτηση της πράξης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και ταυτόχρονα ξεκίνησε και η δράση επιτήδειων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, απατεώνες άρχισαν να τηλεφωνούν σε πολίτες και να τους καλούν να συμπληρώσουν αίτηση και να αποστείλουν δικαιολογητικά όταν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ήδη από τους παλιούς φακέλους του Δεκεμβρίου του 2014 στις Τράπεζες… ή για τους καινούργιους ωφελούμενους η πρόσκληση αναμένεται να ανοίξει το Σεπτέμβριο.

Προσποιούμενοι τους διεκπεραιωτές του προγράμματος χωρίς να δίνουν κανένα περαιτέρω στοιχείο για το φορέα στον οποίο εργάζονται ζητούν την αποστολή όλων αυτών των απόρρητων στοιχείων μέσω κούριερ με την καταβολή αντιτίμου 150 ευρώ.

Η επόμενη μέρα του προγράμματος: Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στη μεγάλη έρευνα για το παρελθόν, το παρόν & το μέλλον του «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον», εδώ!

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις Βολιώτες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να σπεύσουν τη διαδικασία με το πρόσχημα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και η επιλογή των επενδύσεων προχωρά κατά σειρά προτεραιότητας.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή. Στην περίπτωση των συνεργαζόμενων Τραπεζών κρίνεται σκόπιμο να απευθύνονται στα υποκαταστήματα. Η αποστολή των δικαιολογητικών μέσω κούριερ τονίζεται ότι δεν είναι προτιμητέα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, σε αρκετές Τράπεζες ακόμη φαίνεται ότι προς στιγμή δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ώστε να ξεκίνησε κιόλας η επικοινωνία με τους ωφελούμενους.

Οπως είναι γνωστό περισσότερα από 56 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν, προς το παρόν, και διατίθενται άμεσα για την αύξηση των δικαιούχων που εντάσσονται στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Επειτα από ενέργειες του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε πόροι από τις επιστροφές των δανείων του προγράμματος (ΕΣΠΑ 2007 – 2013) να διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο, σε πρώτη φάση, η υπαγωγή, 5.046 νοικοκυριών συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 56.462.314,33 ευρώ.
Η ένταξή τους έγινε ανά περιφέρεια με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης.
Από τις 22 Αυγούστου 2016 οι συνεργαζόμενες τράπεζες πρέπει να προβούν σε επικοινωνία με τους ωφελούμενους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει περίπου τους 8.000 καθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρόσκληση για τους νέους ωφελούμενους αναμένεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ