Φωτοβολταϊκά στις στέγες: αρχίζει ξανά η υποβολή αιτήσεων στα διασυνδεμένα νησιά

Ανοίγει και πάλι η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες στα διασυνδεμένα νησιά, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων αυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, σήμερα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά.

Από τις αιτήσεις αυτές, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης, θα δημιουργηθεί μια νέα «επετηρίδα» επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν προτεραιότητα να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, αν για κάποιο λόγο, «περισσέψει» ισχύς από τους «παλιούς» επενδυτές.

Αν για παράδειγμα κάποιος από τους επενδυτές των ανοιχτών φωτοβολταϊκών πάρκων που συνήθως είναι 100 Κιλοβάτ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει την επένδυση, τα 100 αυτά Κιλοβάτ θα μοιράζονται στους δέκα πρώτους της καινούργιας «επετηρίδας» φωτοβολταϊκών στέγης.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των διασυνδεμένων νησιών εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το «πλαφόν» για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών έχει ήδη καλυφθεί από μεγάλα φωτοβολταϊκά και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης οικιακών φωτοβολταϊκών.

Στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι στα συγκεκριμένα νησιά υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις από το Φεβρουάριο του 2009, πολύ πριν ανοίξουν οι κατάλογοι για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά (γνωστά και ως «οικόπεδα»).

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε νησί, η ΔΕΗ έχει ορίσει συγκεκριμένο περιθώριο ισχύος, πέραν του οποίου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές νέες αιτήσεις.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι σε αυτά τα περιθώρια ισχύος συμπεριλαμβάνονταν τόσο τα μικρά φωτοβολταϊκά (δηλαδή τα φ/β σε στέγες και ταράτσες) όσο και τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός τους.

Σημειώνεται ότι το όριο ισχύος για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό είναι 10 κιλοβάτ ενώ για ένα φ/β πάρκο είναι τα 150 κιλοβάτ.