Φωτοβολταϊκά: νέα εύκαμπτη τεχνολογία συλλέγει το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας

Ο Πάτρικ Πινέιρο, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μισούρι, κατασκεύασε με τους συνεργάτες του μια εύκαμπτη σαν φύλλο χαρτιού φωτοβολταϊκή κυψέλη η οποία συλλέγει περισσότερο από το 90% της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας.

Ο ερευνητής σχεδιάζει να διαθέσει τη νέα τεχνολογία προς εμπορική εκμετάλλευση σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πινέιρο, οι παραδοσιακές φωτοβολταϊκές τεχνολογίες δεν είναι αποδοτικές διότι αποτυγχάνουν να συλλέξουν πολύ μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου ηλιακού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μισούρι ανέπτυξε ένα λεπτό, εύκαμπτο φύλλο νανοκεραιών (nantennas), οι οποίες εκτός από το φως, μπορούν ακόμα να συλλέγουν τη θερμότητα που παράγεται από βιομηχανικές διαδικασίες και την μετατρέπουν άμεσα σε ηλεκτρική.

Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε μια συσκευή εξοπλισμένη με νανοκεραίες οι οποίες στραμμένες απευθείας προς τον ήλιο θα συλλέγουν την υπέρυθρη ακτινοβολία του ηλιακού φάσματος.

Η μελέτη του Πινέιρο και των συνεργατών του δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Solar Energy Engineering.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice ανέπτυξαν μια νανοκεραία από φύλλα χρυσού η οποία υπόσχεται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στα φωτοβολταϊκά.

econews