Εξοικονόμηση ενέργειας σε πέντε βήματα

Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω εργασιών αναβάθμισης κατοικιών, αλλά και με απλά βήματα που αν γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας θα αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και θα δούμε διαφορά στο «πορτοφόλι» μας.

1. Προτιμούμε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Εάν πρόκειται να αγοράσουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, προτιμούμε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης A++. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν διακόπτη που «κλείνει» τελείως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη συσκευή, ή εναλλακτικά να καταναλώνουν λιγότερο από 0,5W σε κατάσταση αναμονής.(συνολική μείωση CO2 κατά περίπου 300.000 τόνους ετησίως).

2. «Ξεκουράζουμε» τον υπολογιστή μας. Πατάμε το κουμπί «sleep» για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας και τον βγάζουμε από την πρίζα το βράδυ. Εάν πρόκειται να αγοράσουμε νέο υπολογιστή, προτιμούμε επίπεδη οθόνη ή φορητό υπολογιστή, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Βάζοντας τον υπολογιστή μας στο sleep εξοικονομούμε: €10 – 30 για οθόνες και €15 – 45 για υπολογιστές (πηγή: Microsoft και Energy Star).

3. Προτιμούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λάμπες ενεργειακής κλάσης Α, μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 80% σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα φώτα αναμμένα, όταν δεν τα χρειαζόμαστε! (Συνολική μείωση CO2 κατά 1,4 εκατ. τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 12 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος ανά λάμπα).

4. Σταματούμε τις διαρροές ενέργειας. Τα στερεοφωνικά, οι τηλεοράσεις, τα DVD – players, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Το μέσο νοικοκυριό μπορεί να πληρώνει έως και €100 ετησίως εξαιτίας αυτής της κατανάλωσης. Συνδέουμε αυτές τις συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτες, για να κλείνουμε την παροχή ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. (Συνολική μείωση CO2 κατά 600.000 τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 50 – 100 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε νοικοκυριό).

5. Δεν αφήνουμε τους φορτιστές κινητών στην πρίζα. Συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Βγάζουμε λοιπόν από την πρίζα τους φορτιστές κινητών, ψηφιακών καμερών και mp3 players.

energypress