ΑΠΕ: επενδυτικός ουραγός η Ελλάδα [Infographic] 9 Μαρ 2015
Στην 33η θέση μεταξύ 40 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη του δείκτη RECAI (Renewable Energy Investment Attractiveness Index)που καταρτίζει η Ernst&Young με τους δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η Ελλάδα ξεπερνά μόνο την Κένυα, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία. Αμέσως πάνω από τη χώρα μας είναι οι Φιλιππίνες, ενώ ελκυστικότεροι προορισμοί είναι χώρες όπως το Μαρόκο, η Ταϋλάνδη και η Ταϊβάν.
Τις τέσσερεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, όπως και στην προηγούμενη έκθεση, η Κίνα με βαθμολογία 75,6, οι ΗΠΑ με 73,3, η Γερμανία 66,3 και η Ιαπωνία με 64,5. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ινδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία, η Βραζιλία και η Αυστραλία.
Οι γειτονικές μας χώρες με παραπλήσιες κλιματολογικές συνθήκες, η Ιταλία και η Τουρκία, βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερες θέσεις, κατέχοντας την 16η θέση και την 19η αντίστοιχα.
Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 45,1 στον συνολικό δείκτη RECAI. Στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 34 στα χερσαία αιολικά, 35 στα θαλάσσια αιολικά, 27 στα φωτοβολταϊκά, 15 στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, 35 στη βιομάζα, 23 στη γεωθερμία, 38 στα υδροηλεκτρικά και 31 στη θαλάσσια ενέργεια.
Οι Φιλιππίνες που καταλαμβάνουν την 32η θέση στον δείκτη βαθμολογήθηκαν με 45,4 στον δείκτη RECAI, ενώ στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 33 στα χερσαία αιολικά, 29 στα θαλάσσια αιολικά, 30 στα φωτοβολταϊκά, 21 στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, 26 στη βιομάζα, 5 στη γεωθερμία, 19 στα υδροηλεκτρικά και 4 στη θαλάσσια ενέργεια.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο Μπεν Γουόρεν, πρώτος συντάκτης του δείκτη RECAI, κάνει εκτενή αναφορά στην υπό εξέλιξη ενεργειακή «επανάσταση» που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική.
«Η κερδοσκοπία από τον πιθανό αντίκτυπο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφευχθούν υπεραπλουστευμένα συμπεράσματα αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις και τους μακροπρόθεσμους στόχους» αναφέρει ο Γουόρεν και παροτρύνει τη διεθνή αγορά των ΑΠΕ να συνεχίσει “να καινοτομεί μέσω της ζήτησης και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, με τον ανταγωνισμό να αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα”.
“Ας συνεχίσουμε να μειώνουμε τις δαπάνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ας μην αποσπάτε η προσοχή μας από τις προσωρινές μετατοπίσεις της τιμής του πετρελαίου” καταλήγει.
Σε μια ξεχωριστή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αναφέρεται ότι αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο το 2013. Παρόλα αυτά, η αύξησή τους δεν επαρκεί για να σηματοδοτήσει μια ουσιαστική στροφή προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον και να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση στο διάστημα 2005-2012, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην ΕΕ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% (αρκετά υψηλότερο από το 4,1% της περιόδου 1990-2012). Μόνο από την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας», από το 2005 έως το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 7% στα τέλη του 2012.
Η διείσδυση των ΑΠΕ απέτρεψε την κατανάλωση άνθρακα σε ποσοστό 13% και φυσικού αερίου σε ποσοστό 7% ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.
Το 2013, το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έφτασε σχεδόν το 15%, ενώ ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ ήταν 12%. Μέχρι το 2020, η Ε.Ε. στοχεύει να λαμβάνει τουλάχιστον το 20% της ενέργειάς της χρησιμοποιώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μερίδιο που θα αυξηθεί σε 27% έως το 2030.
Το ποσοστό αυτό, όμως, θεωρείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις χαμηλό και ανεπαρκές στο να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάσχεση του φαινομένου της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Σε επίπεδο χώρας εξαιρετικές επιδόσεις επιτυγχάνουν η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Αυστρία, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2013 κάλυψαν περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν διείσδυση ΑΠΕ κάτω από 5%. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο, λίγο κάτω από τον μέσο όρο, στο 12%.
Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών είναι μεγαλύτερο στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το 2012 έφτασε το 24,1%. Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε θέσει για την ηλεκτροπαραγωγή στόχο το 21% έως το 2010.
Σε επίπεδο “πράσινης” ηλεκτροπαραγωγής, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά φράγματα, που παρέχουν περίπου το μισό πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα (11% του συνόλου). Με 6% συμμετέχει η αιολική ενέργεια, που αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ΑΠΕ, ακολουθεί η βιομάζα (στην οποία περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στον Βορρά) με 3%, η ηλιακή ενέργεια πιο πίσω με 2% και η γεωθερμία και άλλες μικρότερες μορφές δίνουν το 2%.
econews