Φωτοβολταϊκά: “κοντός ψαλμός” για το net-metering 10 Μαρ 2015
Εντός του μήνα που διανύουμε θα κατατεθούν (επιτέλους) οι πρώτες αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).
Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ που επικαλείται το energypress, η έναρξη των αιτήσεων για αυτοπαραγωγή αποτελεί θέμα λίγων ημερών.
Η υπουργική απόφαση για τη θέσπιση του net metering υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 30 Δεκεμβρίου 2014 και όπως αναφέρει το δημοσίευμα έχουν εκπονηθεί τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή, ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης και έχουν ενημερωθεί τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.
Παράλληλα έχουν προετοιμαστεί οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή η ΔΕΗ, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση του συμψηφισμού και την έκδοση των σχετικών παραστατικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής:
– Επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση.
– Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών και όχι μικρών ανεμογεννητριών.
– Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.
– Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
– Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες αλλά και σε πέργκολες, γκαράζ, κήπους, ακόμα και όμορα οικόπεδα.)
– Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
– Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.
Για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.
Πηγή: www.econews.gr