Τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα “σβήνουν” – Σε κίνδυνο επενδυτές και θέσεις εργασίας

Σε “μαράζωμα” οδηγούνται τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε διασυνδεδεμένο σύστημα και νησιά έχει “πιάσει” τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2020 κι ενώ έχει παγώσει η έκδοση νέων αδειών μέχρι νεοτέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά πλησιάζει τα 2,5 Γιγαβάτ με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει καλύψει τους στόχους της ΕΕ.

Η μεγάλη έκρηξη της αγοράς σημειώθηκε το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 -ώστε οι επενδυτές να πετύχουν υψηλότερες εγγυημένες τιμές- ενώ πλέον ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται κατακόρυφα.

Στα 2.500 μεγαβάτ ανέρχεται πλέον η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών μονάδων στο ηπειρωτικό σύστημα και στα νησιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ, τον περασμένο Μάιο εγκαταστάθηκαν συνολικά περίπου 54 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, από τα οποία τα πέντε μεγαβάτ σε στέγες κατοικιών.

Κι ενώ στα φωτοβολταϊκά καταγράφεται μια έστω μειούμενη κινητικότητα οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ βρίσκονται σε φάση πλήρους στασιμότητας με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι: από τον Ιανουάριο έχουν προστεθεί 30 Μεγαβάτ στα αιολικά, ένα Μεγαβάτ στο βιοαέριο και κανένα μικρό υδροηλεκτρικό.

Στο ίδιο διάστημα έχουν προστεθεί 900 Μεγαβάτ στα φωτοβολταϊκά, κυρίως κατά τους τρεις πρώτους μήνες.

Πλέον στόχους του ΥΠΕΚΑ είναι να μηδενίσει τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ με μνημονιακή προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2014. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει ξανά το τραπέζι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Εντωμεταξύ, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχει φέρει τους επενδυτές σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας καθώς σε συνδυασμό με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από το ΛΑΓΗΕ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (τοκοχρεωλύσια δανείων, ΦΠΑ κλπ).

—Ενεργοποίηση φορέων

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα φωτοβολταϊκά έχει ήδη κινητοποιήσει φορείς της αγοράς που αναζητούν τρόπους στήριξης ενός κλάδου που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) διοργανώνει στις 4 Ιουλίου 2013 ημερίδα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, με τίτλο: «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα».

Κύριος στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων από ειδήμονες του κλάδου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και για την προοπτική και το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από φορείς του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι φορέων της πολιτείας, τεχνικών συνδέσμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και άλλοι ειδικοί.