«Πράσινο» σπίτι από μαθητές στη Λάρισα

Ένα σπιτάκι, με πλιθιά και πηλό, κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια μαθητές του 17ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση της ομάδας «cob», που δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», το κτίριο βασίζεται σε σχέδιο-πρόταση των παιδιών και κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους μαθητές της έκτης τάξης, στο προαύλιο του σχολείου.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Οι μαθητές κατασκεύασαν το σπιτάκι, το οποίο αποτελείται από «γήινα» υλικά, στην αυλή του σχολείου τους.

Το σπιτάκι τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι θα κλιματίζεται εντελώς φυσικά, διατηρώντας αντίστοιχα ανά εποχή υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο συντελεστής των προγραμμάτων «cob», οικονομολόγος, Κώστας Κοντομάνος, δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος, είναι «η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωση τους με πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα με την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω τεχνολογιών στην κατασκευή ενός πειραματικού μοντέλου αίθουσας διδασκαλίας σε κλίμακα 1:3».

Το σπιτάκι είναι χτισμένο με φυσικά υλικά μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα.

Τα θεμέλια είναι κατασκευασμένα με πέτρα, οι τοιχοποιίες με πλίνθους και η στέγη θα είναι φυτεμένη με ποώδη φυτά.

Για μόνωση θα χρησιμοποιηθεί μαλλί και άχυρο.

Είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον αέρα για την θέρμανση και τον δροσισμό του αντίστοιχα. Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από το επίπεδο θερμικής άνεσης, θα θερμαίνεται με εξωτερικό κύκλωμα παραγωγής ζεστού αέρα με τον ήλιο.

Η εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία του σπιτιού θα καταγράφονται και σε συνδυασμό με τις εξωτερικές μετρήσεις θα χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση των ενεργειακών απαιτήσεων σε κτίρια κανονικής κλίμακας.

Επίσης, θα επιχειρείται σύγκριση με τα τρέχοντα δεδομένα στο 17ο δημοτικό σχολείο, υπολογίζοντας την οικονομία που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η κατασκευή καθώς και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο.

econews