Κινδυνεύουμε από την καταστροφή στην Ιαπωνία

«Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν θα χειροτερέψει» λέει σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας στον Δημόκριτο, Γιάννης Παπάζογλου.

Ο κ. Παπάζογλου αναφέρεται και στο τελευταίο περιστατικό της ρήξης τόνων ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Μιλά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τονίζει τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

-Πώς μεταφράζεται αυτή η κίνηση των 11.500 τόνων ραδιενεργού ύδατος το οποίο διοχετεύεται στον ωκεανό; Μιλάμε για καταστροφή;

«Όχι δεν πρόκειται για καταστροφή. Πρόκειται για ελεγχόμενη απελευθέρωση των 11.5 χιλιάδων τόνων χαμηλού επιπέδου ραδιενεργού νερού από μια μεγάλη δεξαμενή για να δημιουργηθεί χώρος αποθήκευσης του υψηλά ραδιενεργού νερού που «παράγεται» από την διαδικασία ψύξης των κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Το ελαφρά ραδιενεργό νερό είχε συλλεχθεί κατά την διάρκεια της κανονικής λειτουργίας των αντιδραστήρων (πριν από το ατύχημα) και θα απελευθερωνόταν μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Το υψηλά ραδιενεργό νερό έχει διαφύγει από το περίβλημα και των τριών αντιδραστήρων )μετά την συνεχή ρήψη αρχικά θαλασσινού και μετά γλυκού νερού επί τόσες ημέρες) και έχει καταλήξει στο πάτωμα της αίθουσας των ατμοστροβίλων. Από εκεί πρέπει να απομακρυνθεί ώστε να γίνει δυνατή η επισκευή των αντλιών και άλλων εξαρτημάτων που θα επιτρέψουν την ψύξη των αντιδραστήρων».

-Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μετά την κίνηση αυτή για το περιβάλλον;
«Θα υπάρξει μια επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά ακόμα και οι 11.5 χιλιάδες τόνοι είναι μια σταγόνα για τον ωκεανό. Τα ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν στο νερό που απελευθερώνεται στη θάλασσα θα αραιωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Καλό θα ήταν να μην χρειαζόταν να χυθεί η ποσότητα αυτή στην θάλασσα αλλά το όφελος από την συγκράτηση του κατά χιλιάδες φορές περισσότερο ραδιενεργού νερού από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες δικαιολογεί τη ραδιενεργό επιβάρυνση που θα προκύψει».

-Αφού η κατάσταση φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί, με την κίνηση αυτή τα πράγματα εκτιμάται ότι χειροτερεύουν;
«Το πρόβλημα στο οποίο πιθανόν αναφέρεστε είναι στην διαπίστωση ότι υψηλά ραδιενεργό νερό διέφευγε μέσω καναλιών από την μονάδα #2 στην θάλασσα. Ο ακριβής δρόμος της διαφυγής προσδιορίστηκε , και σήμερα ανακοινώθηκε ότι τελικά βρέθηκε τρόπος να σταματήσει. Συνεπώς η διαρροή δεν αποτελεί ένδειξη χειροτέρευσης των πραγμάτων. Η κατάσταση πάντως παραμένει κρίσιμη και μέχρι να αποκατασταθεί ένας σταθερός τρόπος ψύξης της καρδίας των αντιδραστήρων υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα χειροτέρεψης της κατάστασης».