Η ολική έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου και τα φωτοβολταϊκά

Μια ολική έκλειψη ηλίου που θα λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου 2015 θα είναι μερικώς ορατή από τη χώρα μας.

Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου θα γίνει ορατή ως ολική σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων και η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό και διασταυρώνεται μόνο με τις Φερόες Νήσους, μεταξύ Ισλανδίας και Βρετανίας, καθώς και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12.55. Σύμφωνα με το Time and Date, η έκλειψη δεν θα είναι εντελώς ορατή από την Αθήνα, αλλά θα παρατηρηθεί ως μερική.

Είναι η τελευταία ορατή από την Ευρώπη ηλιακή έκλειψη μετά το 1999, ενώ η επόμενη τοποθετείται χρονικά στις 12 Αυγούστου 2026.

—Οι επιπτώσεις στα φωτοβολταϊκά

Δεδομένης της διείσδυσης της ηλιακής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, σε περίπτωση που εκείνη την ημέρα επικρατεί ηλιοφάνεια και άρα τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια στη μέγιστη ισχύ τους,ενδέχεται να αποσυνδεθούν από το δίκτυο 30.000 μεγαβάτ. Πρόκειται περίπου για το ένα τέταρτο της εγκατεστημένης ισχύος στη Γαλλία που φθάνει τα 130 Γιγαβάτ και ξεπερνά την μέγιστη ημερήσια αιχμή στη χώρα, στα μέσα Αυγούστου (όταν τα κλιματιστικά εργάζονται “πυρετωδώς”).

Η απώλεια της ισχύος ισοδυναμεί με 25 με 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες ή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Η έκλειψη, που θα διαρκέσει από τις 09.09′ έως τις 10.31′ της 20ής Μαρτίου 2015 θα επηρεάσει την παραγωγή των 75.000 με 80.000 μεγαβάτ από τα εγκατεστημένη φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ευρώπη.

Με στόχο η Ευρώπη να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ο διαχειριστής των γαλλικών δικτύων (RTE), θυγατρική της EDF το Νοέμβριο του 2014 συγκέντρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους της με τον διπλό στόχο της εξασφάλισης διαθέσιμων εναλλακτικών ηλεκτροπαραγωγικών πηγών εκείνη την ημέρα και την ποσοτικοποίηση του εκμηδενισμού της φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Η πορεία της σκιάς:

SE2015Mar20T

Πηγή: www.econews.gr