Τουρμπίνες μιμούνται την κίνηση των ψαριών
Τα ψάρια δείχνουν το δρόμο για την κατασκευή αποδοτικότερων αιολικών πάρκων νέας γενιάς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Renewable and Sustainable Energy.
Ένα νέο σχέδιο αιολικού πάρκου μιμείται τον τρόπο που κινούνται τα κοπάδια ψαριών ώστε να καταστεί εφικτή η εκμετάλλευση των στροβιλισμών αερίων μαζών και να βελτιωθεί σημαντικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα συνήθη αιολικά πάρκα οι τουρμπίνες πρέπει να είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους ώστε να αποφεύγεται η αμοιβαία παρεμπόδιση της κίνησης των ελίκων τους εξαιτίας της δημιουργίας στροβιλισμών, γεγονός που περιορίζει την παραγωγή κατά 2 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι επιστήμονες σχεδίασαν τουρμπίνες αέρα «καθέτου άξονα» οι οποίες παρότι είναι λιγότερο αποδοτικές από τις κλασσικές στο σύνολό τους έχουν καλύτερη απόδοση χάρη στην εκμετάλλευση της κίνησης των αερίων μαζών από τους στροβιλισμούς.
«Η οργάνωση της διάταξης των αεροτουρμπινών σύμφωνα με το πρότυπο των περιδινήσεων που δημιουργεί η κίνηση των κοπαδιών ψαριών αποτελεί οπωσδήποτε μια νέα προσέγγιση», λέει αεροναυπηγός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).
«Τα ψάρια έχουν την τάση να ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους για να βελτιστοποιήσουν την προωθητική τους κίνηση», πρότυπο που μπορεί να προσαρμοστεί στις τουρμπίνες για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νέο σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση ζευγαριών τουρμπινών αντίστροφης φοράς οι οποίες για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ενέργειας καθώς η μια εκμεταλλεύεται τους στροβιλισμούς της δίδυμής της.
Θεωρητικά, το σχέδιο των δίδυμων τουρμπινών επιτρέπει την παραγωγή 20 ως 30 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, περίπου 10 φορές περισσότερο από τα κλασσικά αιολικά πάρκα.
Προς το παρόν διεξάγονται πειράματα προκειμένου να διακριβωθεί αν το νέο σχέδιο είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο.