Πράσινη ενέργεια από συμπιεσμένο αέρα

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έρχονται πρώτες στην πράσινη επανάσταση, ωστόσο όταν δεν φυσά ο άνεμος ή δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, η παραγωγή ενέργειας είναι αδύνατη.

Αυτό ώθησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα να αναζητήσουν νέους τρόπους για να αποθηκεύσουν αυτές τις πηγές ενέργειας και να τις αναπαράγουν μέσω του αέρα, που είναι πάντοτε διαθέσιμος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Arizona Daily Star, το Πρόγραμμα Αποθήκευσης Ενέργειας Συμπιεσμένου Αέρα, επικεντρώνεται στην αποθήκευση, με χαμηλό κόστος, του συμπιεσμένου αέρα σε φυσικές ή τεχνητές δεξαμενές.

Ο αποθηκευμένος αέρας, που παράγεται από συμπιεστές οι οποίοι τροφοδοτούνται από κάποια άλλη πηγή ενέργειας, όταν απελευθερώνεται τροφοδοτεί τις γεννήτριες, παρέχοντας ενέργεια σε σπίτια και κτίρια όταν άλλες μορφές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η ηλιακή, δεν είναι διαθέσιμες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τις μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται ως μέσω αποθήκευσης της ενέργειας, γιατί το κόστος τους είναι υψηλό και έχουν περιορισμένο κύκλο φόρτισης και αποφόρτισης.