Πώς να ζεσταθείτε με χαμηλότερο κόστος για εσάς και το περιβάλλον

Σας προτείνουμε τρεις τρόπους να ζεστάνετε τον χώρο σας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι σας.

Ο Μάρτης υπόσχεται και φέτος να είναι γδάρτης και παλουκοκάφτης και το σύστημα θέρμανσης στην Ελλάδα που βασίζεται σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια- δεν μας στηρίζει ιδιαίτερα ούτε στη θέρμανση, ούτε στην οικονομία… ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είτε επιλέξουμε να ανάψουμε τα καλοριφέρ, είτε τα κλιματιστικά, τις σόμπες και τους θερμοπομπούς, είναι γνωστό πόσο μεγάλο κόστος έχουν για ένα νοικοκυριό. Το κόστος για το περιβάλλον, επίσης δεν είναι αμελητέο. Τα κλιματιστικά, για παράδειγμα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν εξατμιστές και συμπυκνωτές, που τραβούν την υγρασία από τον αέρα και χαμηλώνουν τη θερμοκρασία. Λαμβάνοντας υπόψη πόσα ορυκτά καύσιμα καίγονται για να ζεστάνουμε και να δροσίσουμε τα σπίτια μας, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι όλα τα σπίτια θα κατασκευάζονται με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Ή μπορούμε να προσέξουμε να κρατήσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα χαμηλό; Σας δείχνουμε τους τρόπους.

Προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες

Εγκαταστήστε θερμοστάτες, οι οποίοι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι σας αυτόματα. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 100 ευρώ το χρόνο. Τα μοντέλα με τη σήμανση ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης Energy Star είναι προγραμματιζόμενα και, σε αντίθεση με παλαιότερης τεχνολογίας θερμοστάτες, δεν περιέχουν υδράργυρο.

Σωστή συντήρηση

Σε σπίτια που ζεσταίνονται με αέρα, η ενεργειακή απόδοση βελτιώνεται με τον καθαρισμό και τη σωστή σφράγιση αγωγών. Αντικαταστήστε τους εύκαμπτους αεραγωγούς που μπορούν να παγιδεύσουν τον αέρα, με πιο αεροδυναμικό μέταλλο. Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματία για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα των παλαιότερων κλιβάνων και καυστήρων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε περίπτωση που ανακαινίζετε το σπίτι σας, εξετάστε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά, στη χώρα μας, είναι ο πιο προφανής τρόπος για να ανακτήσουμε την ενέργεια.

Μία άλλη λύση είναι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Μεταφέρουν θερμότητα, η οποία προέρχεται από τα επιφανειακά στρωματά της γης (που η θερμοκρασία παραμένει σχεδόν σταθερή σε όλη τη διάρκεια του έτους), πολύ απλά στο σπίτι σας. Και αυτό πολύ οικονομικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας προσφέρεται δωρεάν, από τη φύση.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εναλλακτική πηγή ενέργειας που πρέπει να εξεταστεί είναι οι ανεμογεννήτριες. Ο κρύος αέρας που μας ωθεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου για να ζεσταθούμε, είναι ο ίδιος που μπορεί να μας απαλλάξει από αυτό το οικονομικό και περιβαλλοντικό βάρος. Με τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία ανεμογεννήτριας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του αέρα, ώστε να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό χρήσης και θέρμανσης.