Προσοχή: τι κινδύνους κρύβει η αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα Pellet

Πολύς λόγος γίνεται για την αντικατάσταση Καυστήρων Πετρελαίου ή Αερίου με Καυστήρες Pellet, σε Λέβητες που είναι ήδη εγκατεστημένοι και χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα ορυκτά καύσιμα ώστε να χρησιμοποιούν Στερεά Βιοκαύσιμα για την θέρμανση τους.

Μπορεί μια τέτοια αλλαγή να φαίνεται ότι μειώνει το κόστος της επέμβασης αλλά είναι έτσι, ή μήπως είναι μία εύκολη πώληση που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί λανθασμένη;

Όλα τα συστήματα θέρμανσης έχουν δύο τμήματα. Τον Λέβητα που περιέχει το νερό που θέλουμε να θερμάνουμε για να κυκλοφορήσει στα καλοριφέρ και τον Καυστήρα που αναφλέγει το καύσιμο και διοχετεύει τα ζεστά καυσαέρια μέσα στον λέβητα για να τον ζεστάνει.

-Το πρώτο και πολύ σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτή την αλλαγή καυστήρα, από Πετρελαίου ή Φυσικού αερίου σε Στερεών Καυσίμων, είναι η δυσκολία στον καθαρισμό των στερεών υπολειμμάτων της καύσης των πελλετς.

Οι λέβητες που είναι κατασκευασμένοι για να χρησιμοποιούν Καυστήρες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, αναγκάζουν τα καυσαέρια να περάσουν από συγκεκριμένες διαδρομές οι οποίες είναι φτιαγμένες ώστε να αφαιρούν όση περισσότερη θερμοκρασία γίνεται από αυτά και να την μεταδίδουν στο νερό των καλοριφέρ.

Αυτές οι διαδρομές, που μπορεί να είναι πολλές στο αριθμό, δυσκολεύουν πάρα πολύ τον καθαρισμό της στάχτης που παράγεται από τα Pellets μιας και ο λέβητας Πετρελαίου δεν είναι φτιαγμένος για να διαχειρίζεται καύσιμα που παράγουν στάχτη. Αυτό σημαίνει πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι ένα σύστημα που δεν είναι φιλικό προς τον χρήστη και έχει πολύ μικρή αυτονομία.

Η έλλειψη συχνού και αποτελεσματικού καθαρισμού των τοιχωμάτων και των διαδρομών του λέβητα από την στάχτη, μειώνει δραματικά τον βαθμό απόδοσης του λέβητα και έχουμε κακή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης με πολύ αυξημένες καταναλώσεις αλλά και διάρκεια ζωής που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Πέρα από αυτό υπάρχει το πρόβλημα των καυστήρων pellet που χρησιμοποιούνται. Οι καυστήρες οριζόντιας φλόγας είναι αυτοί που προσαρμόζονται σε αυτά τα συστήματα καιι οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν περιορισμούς όσον αφορά τα πελλετς που μπορούν να κάψουν παρουσιάζουν περιορισμούς όσον αφορά τα πελλετς που μπορούν να κάψουν. Για να λειτουργεί σωστά ο καυστήρας θα πρέπει να υπάρχουν μόνο pellet συγκεκριμένης ποιότητας, προκαλώντας έτσι την ομηρεία του χρήστη του Καυστήρα από συγκεκριμένο προμηθευτή pellets και άρα αδυναμία επιλογής ανάμεσα από διαφορετικά καύσιμα ενώ την ίδια στιγμή, η χρήση καυσίμου χαμηλότερης ποιότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα, δυσλειτουργίες, ταλαιπωρία και έξοδα συντήρησης.

-Επίσης μια που πολλές φορές για την αλλαγή καυστήρα ορυκτών καυσίμων σε καυστήρα στερεών καυσίμων χρειάζεται μηχανουργική παρέμβαση επάνω στο σώμα του λέβητα, πρέπει να είστε σίγουροι για τον τεχνίτη που θα κάνει την εγκατάσταση και πως θα έχετε τεχνική εξυπηρέτηση και μετά την πώληση και την εγκατάσταση του καυστήρα.

Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε πως λόγω των διάφορων παρεμβάσεων που θα γίνουν στον λέβητα και μια που ΔΕΝ είναι όλοι οι λέβητες ικανοί να διαχειριστούν το Pellet σαν καύσιμο, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ποιότητα, η οικονομία, η διάρκεια ζωής και η απόδοση του τελικού συστήματος. Οι Λέβητες Pellets και Στερεών Καυσίμων είναι κατασκευασμένοι με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και πάντα ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες που καθορίζονται από Διεθνείς Οργανισμούς και οι οποίοι διαφέρουν κατά πολύ από τον τρόπο κατασκευής Λεβητών Υγρών και Ορυκτών Καυσίμων (Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου κτλ).

Η εταιρία μας προτείνει πάντα την αλλαγή ή την παράλληλη εγκατάσταση ολόκληρου του συστήματος Λέβητα-Καυστήρα με ένα Λέβητα Στερεών Καυσίμων, ώστε να υπάρχει διασφαλισμένη η εύρυθμη λειτουργία και ή απόδοση της εγκατάστασης θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα να παραμένει φιλική προς τον χρήστη και το περιβάλλον.