«Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011»

Ραντεβού την Κυριακή 29 Μαΐου δίνουν οι εθελοντές του Δικτύου Μεσόγειος SOS στις παραλίες του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες ενέργειες της εκστρατείας με σύνθημα «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου, για τον καθαρισμό των ακτών και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει το Δίκτυο.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο με στόχο όχι μόνο την προστασία και τον καθαρισμό των ακτών αλλά και την γενικότερη ενημέρωση των πολιτών. Στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν μαθητές, τοπικοί φορείς, σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένα άτομα.

Οι υπεύθυνοι του Δικτύου τονίζουν ότι ο καθαρισμός των ακτών και των βυθών από πάσης φύσεως απορρίμματα είναι υπόθεση όλων μας και πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματα μας ως πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μεσόγειος κατακλύζεται από 500 τόνους σκουπιδιών που προέρχονται από πλαστικά υλικά. Όσο για τις ελληνικές ακτές περίπου το 50% ρύπανσης είναι επίσης πλαστικά απορρίμματα.

Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 241 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών, λίμνες, πάρκα), με την συμμετοχή 274 φορέων σε 34 νομούς της Ελλάδας.