Δεν υπάρχουν οικολογικά κλιματιστικά ?

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες διαφημίζουν τα κλιματιστικά ως φιλικά προς το περιβάλλον, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα νέα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά, αν και δεν καταστρέφουν το όζον, είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου, χιλιάδες φορές πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα, επισημαίνει η Greenpeace.

Εκτός όμως από τα ψυκτικά τους μέσα, τα κλιματιστικά καταστρέφουν το περιβάλλον και το κλίμα και με άλλους τρόπους:

1. Καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι ευθύνονται για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

2. Καταστρέφουν το μικροκλίμα. Ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η θερμότητα που εκπέμπεται από τα κουτιά των κλιματιστικών στα μπαλκόνια κάνει τον καύσωνα ακόμα πιο αφόρητο.

Μεγέθη για κλιματιστικά

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά εγκατεστημένα 3.000.000 κλιματιστικά, ενώ κάθε χρόνο εγκαθίστανται περί τα 350.000 νέα κλιματιστικά. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις των νέων κλιματιστικών που προστίθενται ετησίως, απαιτείται από δω και στο εξής η κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 400 μεγαβάτ περίπου κάθε χρόνο.

Η κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού κοστίζει 200-300 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια απ’ όσο ξοδεύουν αθροιστικά οι καταναλωτές για την απόκτηση των κλιματιστικών. Με άλλα λόγια, για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για την αγορά κλιματιστικών, χρειάζονται 2 επιπλέον ευρώ για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση αυτών των κλιματιστικών και μόνο.

Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση για την κατασκευή νέων σταθμών, θα υπάρξει και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (εφόσον οι εν λόγω σταθμοί λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα – λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Κλιματιστικά και μπλακάουτ

Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι τα συνηθισμένα καλοκαιρινά μπλακάουτ της ΔΕΗ, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική χρήση των κλιματιστικών κατά τις ώρες αιχμής, των πιο ζεστών ημερών του καλοκαιριού.

Κατά συνέπεια, η μείωση της χρήσης των κλιματιστικών εκτός από περιβαλλοντικό και οικονομικό, έχει και κοινωνικό όφελος.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση κλιματιστικών δικαιολογείται μόνο από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, ασθενείς και εγκύους και πάλι όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι όταν η θερμοκρασία είναι σε ανεκτά επίπεδα.

Πηγή: energypress