Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε
Η υγρασία είναι n παρουσία νερού υπό μορφή υδρατμού στον αέρα του περιβάλλοντος και αποτελεί αναπόφευκτο συστατικό του. Σε κανονικά επίπεδα (40%- 50%) είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν είναι είτε πολύ χαμηλή, οπότε μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα και στατικό ηλεκτρισμό, είτε το συνηθέστερο πολύ υψηλή (από 60% και πάνω) οπότε διευκολύνεται n δημιουργία μυκήτων που προκαλούν αλλεργίες, επηρεάζει τα άτομα που υποφέρουν από αρθριτικά και ρευματισμούς ενώ όταν είναι από 70% και πάνω σχηματίζει σημάδια μούχλας, φουσκώνει ή ξεφλουδίζει τις μπογιές στους τοίχους και καταστρέφει έπιπλα, βιβλία, ξύλινα πατώματα και υφάσματα, ιδιαίτερα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, όπως υπόγεια, ή μένουν για πολύ καιρό κλειστοί, όπως εξοχικά σπίτια.
Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή με ψυκτικό κύκλωμα όπως το κλιματιστικό, αλλά που είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Έτσι η απόδοση του στην αφύγρανση είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν ενός κλιματιστικού και η κατανάλωση του σε ρεύμα πολύ χαμηλότερη. Επίσης το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος του πετρελαίου ή φυσικού αερίου που θα χρειαζόταν για μείωση την υγρασία του χώρου σε κανονικά επίπεδα.
Ο αφυγραντήρας αναρροφά τον αέρα του χώρου και περνώντας τον πάνω από ένα ψυκτικό στοιχείο, υγροποιεί τους υδρατμούς και τους αποβάλλει υπό μορφή νερού σε ένα ειδικό δοχείο ή προς ένα σημείο μόνιμης αποθήκευσης. Κατόπιν θερμαίνει τον αέρα περνώντας τον πάνω από ένα θερμό στοιχείο, ρίχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την υγρασία του.
Η αγορά κατακλύζεται από αφυγραντήρες διαφόρων εταιριών, ποιότητας και τιμής. Κατά την αγορά του αφυγραντήρα, ο καταλανωτής πρέπει να προσέξει τα εξής σημεία: πόσα κυβικά μέτρα καλύπτει, ποια η δυνατότητα αφύγρανσης, σε ποια θερμοκρασία δουλεύει και σε τι ποσοστό σχετικής υγρασίας. Αυτό που πολλοί λίγοι προσέχουν και ακόμη λιγότεροι εφιστούν την προσοχή στον πελάτη είναι τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά εκάστου αφυγραντήρα. Έτσι τις περισσότερες φορές θα δείτε ότι ένας αφυγραντήρας αποβάλει 20 λίτρα την ημέρα, άλλα ο κατασκευαστής λέει: στους 30°C και με σχετική υγρασία 80-90. Πρόκειται λοιπόν για μετρήσεις που αφορούν εργαστηριακές συνθήκες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εν τέλει δε θα λύσουν το πρόβλημα υγρασίας του σπιτιού. Επίσης, οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του αφυγραντήρα, αν διαθέτει υγροστάτη, το επίπεδο θορύβου και αν διαθέτει φίλτρο αέρα. Σημαντικό είναι επίσης να διαθέτει λειτουργία επανεκκίνησης κατόπιν διακοπής ρεύματος, να διαθέτει ένδειξη γεμάτου δοχείου και ενσωματωμένο ιονιστή.
Υπάρχουν 2 ειδών αφυγραντήρες στην αγορά:
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή ρουφάει τον αέρα από το δωμάτιο με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει, φιλτράρεται από το φίλτρο και τον κατευθύνει σε υγρά πηνία, παρόμοια με αυτά του ψυγείου. Ο συμπιεστής συμπιέζει ψυκτικό αέριο το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία του συμπυκνωτή, τα πηνία ψύχονται, με αποτέλεσμα ο αέρας ψύχεται πολύ κάτω του σημείου δρόσου/υγροποίησης, με συνέπεια οι υδρατμοί που περιέχονται σ’ αυτόν να μετατρέπονται σε νερό (συμπυκνώνονται) που ρέει προς το δοχείο νερού του αφυγραντήρα. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται από τον αφυγραντήρα στο δωμάτιο.
1: Λειτουργία αφυγραντήρα με συμπιεστή
Ένας αφυγραντήρας desiccant (με αποξηραντικό υλικό) δεν έχει μοτέρ-συμπιεστή και δεν χρησιμοποιεί μια ψυχρή επιφάνεια για να αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Αντ’ αυτού διαθέτει έναν τροχό με αποξηραντικό υλικό desiccant (ζεόλιθος) που απορροφά την υγρασία από τον αέρα, με παρόμοιο τρόπο με ένα σφουγγάρι. Το ξηραντικό υλικό αναγεννάται από μία εσωτερική θερμική αντίσταση, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά. Για αυτό το λόγο ο τροχός με το αποξηραντικό υλικό desiccant δεν χρειάζεται αντικατάσταση.
2: Λειτουργία αφυγραντήρα χωρίς συμπιεστή
Οι αφυγραντήρες desiccant είναι ελαφρύτεροι, πιο αθόρυβοι σε λειτουργία λόγω της έλλειψης συμπιεστή και μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15°C. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Οι αφυγραντήρες desiccant από την άλλη πλευρά έχουν μια συνεπή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου.
Και οι δύο τύποι αφυγραντήρων θα ζεστάνουν ελαφρώς τον αέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αφυγραντήρες αποτελούν μέσο θέρμανσης. Ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα με συμπιεστή θα είναι περίπου 2°C θερμότερος, ενώ ο αέρας που βγαίνει από έναν αφυγραντήρα desiccant θα είναι περίπου 10-12°C θερμότερος, μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας είναι επειδή στεγνώνουν τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Κατά το στέγνωμα των ρούχων, επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, ο υγρός αέρας από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται φυσιολογικά και στους άλλους χώρους, έτσι ώστε να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον του. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας.
Όπως τα ρούχα θα στεγνώσουν ταχύτερα έξω όταν η μέρα είναι ξηρή, ζεστή και φυσάει αεράκι, κατά τον ίδιο τρόπο θα στεγνώσουν γρηγορότερα αν ο θερμός και ξηρός αέρα από τον αφυγραντήρα χτυπά τα ρούχα. Ο αφυγραντήρας desiccant τείνει να έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη ροή αέρα από έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή, και όπως έχουμε δει, ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα desiccant είναι θερμότερος. Ως εκ τούτου, αν θέλετε να στεγνώσετε τη μπουγάδα σας με ένα αφυγραντήρα τότε η σωστή επιλογή είναι ο αφυγραντήρας desiccant.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αφήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο και εφόσον οι εσωτερικές πόρτες είναι ανοικτές, η υγρασία στο σπίτι θα μεταναστεύσει προς τον αφυγραντήρα, μέχρι να είναι αρκετά κοντά στον ανεμιστήρα του αφυγραντήρα ώστε να τον ρουφήξει.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν να θέλετε να μετακινήσετε το αφυγραντήρα. Μπορεί να έχετε εντοιχισμένες ντουλάπες σε μια κρεβατοκάμαρα που είναι στο βορινό τοίχο και είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας. Μπορεί να έχετε τον αφυγραντήρα στον πάνω όροφο και να χρειασθεί να τον μεταφέρουμε κάτω για το στέγνωμα ρούχων, ή να θέλετε να τον μετακινήσετε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο μπάνιο ή να τον χρησιμοποιήσετε στο γκαράζ ή την αποθήκη.
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν επιπλέον βάρος 6 κιλών περίπου. Ως εκ τούτου, η μεταφορά ενός αφυγραντήρα desiccant είναι πολύ πιο εύκολο, και λόγω βάρους και λόγω όγκου.
Συμπερασματικά, για πολλές εφαρμογές ο αφυγραντήρας desiccant έχει πλεονεκτήματα λειτουργίας. Βέβαια υπάρχει σίγουρα μια θέση για αφυγραντήρες με συμπιεστή, για ένα ζεστό σπίτι γύρω στους 18-20°C και πάνω. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει προσεκτικά το είδος του αφυγραντήρα αναλογικά με τις ανάγκες του και τις συνθήκες λειτουργίας.
www.polydomiki.gr