Κερδίστε από τα κλιματιστικά σας
Το καλοκαίρι φτάνει και αυτό σημαίνει ότι οι κλιματιστικές μονάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν ακατάπαυστα. Παρακάτω σας παραθέτουμε απλές συμβουλές για τον εξορθολογισμό της χρήσης του ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του κλιματιζόμενου χώρου αλλά και να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων.
• Λογική χρήση: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μόνο όταν οι φυσικοί τρόποι δροσισμού δεν μπορούν να μας καλύψουν ή όταν κάποιος στο χώρο μας ανήκει σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ένας φυσικός τρόπος δροσισμού είναι η φυσική σκίαση των χώρων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατεβάζουμε τέντες, κλείνουμε πατζούρια και κουρτίνες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες ώστε να μην έχουμε άμεση ηλιακή ακτινοβολία στο χώρο. Δεν ξεχνάμε να απενεργοποιούμε το μηχάνημα όταν εγκαταλείπουμε τον χώρο καθώς και λίγο πριν τον ύπνο. Τα περισσότερα μηχανήματα πλέον μας δίνουν αυτή την επιλογή με χρήση χρονοπρογραμμάτων ενώ πολλά κλιματιστικά διαθέτουν αισθητήρα κίνησης που σε περίπτωση που το δωμάτιο παραμείνει άδειο για πάνω από 20 λεπτά μπαίνουν στη λειτουργία εξοικονόμησης. Τέτοια μηχανήματα είναι τα πρωτοποριακά Daikin Ururu Sarara, Emura και το FTXS-K/G / RXS-L/F8.
• Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας: Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται πάντοτε στη θερμοκρασία που θέλουμε να έχει ο χώρος μας και ποτέ σε ακραίες θερμοκρασίες. Η ρύθμιση του θερμοστάτη σε ακραίες θερμοκρασίες δεν επιφέρει πιο άμεση ψύξη ή θέρμανση του χώρου αλλά περισσότερη σπατάλη ενέργειας. Οι ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης είναι μεταξύ 20 oC και 27 oC ενώ η διαφορά με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 10 βαθμούς για λόγους υγείας, αφού η ξαφνική μετάβαση στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας.
• Θέση της εσωτερικής μονάδας: Η θέση της εσωτερικής μονάδας πρέπει να είναι μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα (πχ. Ηλεκτρική κουζίνα, θερμαντικά σώματα, τζάκια κλπ) και μακριά από τζαμαρίες για να μην μειώνεται η απόδοση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο θερμοστάτης τοποθετείται σε κεντρική θέση στο χώρο επίσης μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Αν είναι δυνατό, τοποθετούμε την εσωτερική μονάδα σε τέτοια θέση ώστε ο κλιματιζόμενος αέρας να μην πέφτει απευθείας πάνω μας. Υπάρχουν κλιματιστικές μονάδες που αποτρέπουν ρεύματα απευθείας στο ανθρώπινο σώμα χάρη σε αισθητήρες που διαθέτουν.
• Θέση της εξωτερικής μονάδας: Η θέση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να είναι σε χώρο εξωτερικό, αεριζόμενο μακριά από εμπόδια. Καλό θα είναι να τοποθετείται σε βορινή πλευρά ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Επίσης, η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερική πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για να μην έχουμε απώλειες και άρα χαμηλότερη απόδοση.
• Ρύθμιση της ροής αέρα: Η θέση των πτερυγίων πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο αέρας να κατευθύνεται χαμηλά κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε να υπάρχει σωστή διανομή του αέρα (ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος) και αντίστοιχα ψηλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει ανανέωση του αέρα των χώρων που κλιματίζονται χωρίς φυσικά υπερβολές που καταλήγουν σε ενεργοβόρα χρήση.
• Υγιεινή των χώρων: Αποφύγετε το κάπνισμα με παράλληλη χρήση των κλιματιστικών και καθαρίστε τον χώρο συχνά από σκόνη. Τα κλιματιστικά ρουφούν τον αέρα με τα αιωρούμενα σωματίδια και το ξαναπετούν στο χώρο αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας αλλεργιών αλλά και εξάπλωσης ιών σε περιπτώσεις μη ανανέωσης αέρα. Πολλά κλιματιστικά διαθέτουν φωτοκαταλυτικά φίλτρα τιτανίου που απορροφούν μικροσκοπικά σωματίδια, απορροφούν οσμές και αδρανοποιούν ιούς και μικρόβια. Η ύγρανση του χώρου είναι σημαντική ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία ψύξης. Οι περισσότερες κλιματιστικές μονάδες δεν μπορούν να προσθέσουν υγρασία στο χώρο ή να αφαιρέσουν όταν χρειάζεται. Το κλιματιστικό μηχάνημα Daikin Ururu Sarara παρέχει ολοκληρωμένη λύση: ύγρανση, αφύγρανση, εξαερισμό και καθαρισμό όλα σε ένα μηχάνημα.
• Τακτική συντήρηση: Η ετήσια συντήρηση των κλιματιστικών βοηθά στην διάρκεια ζωής του μηχανήματος, στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας, στην μείωση της στάθμης θορύβου, στην αποφυγή μηχανικών βλαβών, στην απόδοση λειτουργίας και στην καθαρότητα του αέρα που αναπνέετε.
Η διαδικασία συντήρησης πρέπει να γίνεται πάντα και μόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς την αρχή του καλοκαιριού και να περιλαμβάνει τα εξής:
o Καθαρισμό των πτερυγίων και των γρίλιων από τη συσσώρευση σκόνης
o Καθαρισμό των φίλτρων αέρα ή αντικατάσταση αν κριθεί απαραίτητο. Προτείνεται τα φίλτρα να πλένονται ανά 60 ώρες λειτουργίας
o Καθαρισμό του εξωτερικού μηχανήματος εξωτερικά και εσωτερικά με ειδικά χημικά και έλεγχο στο σωληνάκι απορροής
o Καθαρισμός των εξαρτημάτων του εσωτερικού μηχανήματος με ειδικά αντιβακτηριδιακά καθαριστικά
o Έλεγχος πιέσεων
o Έλεγχος και πλήρωση ψυκτικού υγρού
o Οπτικός και ακουστικός έλεγχος