Φωτοβολταϊκά και capital controls: δύσκολοι καιροί για το net metering

Οι έλεγχοι των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση -τα επονομαζόμενα capital controls- μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου από τον Αλέξη Τσίπρα έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για την ελληνική οικονομία η οποία απόλεσε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Απρόσβλητος από αυτή την εξέλιξη δεν θα μπορούσε να μείνει ο εγχώριος κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε μια στιγμή που τα φωτοβολταϊκά πήγαιναν να ανασάνουν μετά από πολύμηνη στασιμότητα χάρη στη θέσπιση της αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Όπως μεταδίδει το energypress, πολλοί υποψήφιοι επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους, ενώ και οι εταιρείες εμπορίας εξοπλισμού δεν μπορούν να εισάγουν φωτοβολταϊκά πλαίσια, μετρητές κ.ά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μετέθεσε την υποδοχή αιτήσεων για net metering από καταναλωτές του δικτύου μέσης τάσης σε μεταγενέστερο χρόνο.

—Καλή εικόνα μέχρι πρότινος

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το ενδιαφέρον χαρακτηριζόταν έντονο με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει λάβει περισσότερες από 1.000 αιτήσεις ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Οι αιτούντες ήταν κυρίως επιχειρήσεις (και όχι οικιακοί καταναλωτές) με σχέδια για εγκατεστημένη ισχύ από 25 έως 50 KW. Πρόκειται συνήθως για επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ.

Αυτό οδηγεί στο ανώτατο όριο των 100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά, 50 kWp στην Κρήτη και 20 kWp στα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Ειδικά στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά Άνδρο και Τήνο, η μέγιστη ισχύς συστήματος περιορίζεται επί του παρόντος στα 20 Kιλοβάτ.

Σε αυτή την πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ υποδέχεται μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 κιλοβάτ.

econews