Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: οι αιτήσεις, ο “πάγος” και οι προθέσεις του Λαφαζάνη
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χθες ο στη Βουλή ο Δημήτρης Χ. Kωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”.
Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, ο βουλευτής επισήμανε ότι σήμερα εκκρεμούν 25.000-30.000 αιτήσεις πολιτών για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον” οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Οι αιτούντες αυτοί, έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία με την ΕΤΕΑΝ, έχουν εκδώσει με ιδία έξοδα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (με κόστος 250 – 300 ευρώ έκαστο κατά μέσο όρο) και αναμένουν 12 και πλέον μήνες την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα.
Παράλληλα, η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 έχει ήδη ξεκινήσει με τομείς προτεραιότητας την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, καμία νέα δράση δεν έχει ανακοινωθεί για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να δρομολογήσει την έναρξη του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020 και εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την προκήρυξή του και πόσα νοικοκυριά προβλέπεται να αξιοποιήσουν τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί;
Επίσης τον ρωτά, πώς θα χειριστεί τις 25.000-30.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο Πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα;”
—Τι έχει δηλώσει ο Λαφαζάνης
Κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Ρίγα της Λετονίας στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι “η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δεν λέει απολύτως τίποτα για πολίτες και νοικοκυριά που στερούνται πλήρως ενεργειακών πόρων αλλά ίσως και για αδύναμες οικονομίες που πιέζονται από την στασιμότητα και την ύφεση και διακατέχονται από χρόνια επενδυτική άπνοια, η οποία δύσκολα υποκαθίσταται από επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης.
Γι’ αυτό θα έλεγα ότι τα αιτήματα για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να ειδωθούν και από αυτή τη σκοπιά. Ως πολιτικές που θα είναι ενταγμένες στην συνολική προσπάθεια για την ανάπτυξη των ασθενέστερων οικονομιών και στην εξοικονόμηση πόρων που θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της ενεργειακής ανέχειας.
Θα πρόσθετα επίσης ότι η χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης συνιστά το μέγα θέμα, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες και χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ ερώτημα παραμένει για τις ίδιες αυτές χώρες οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω επίσης ότι οι πολιτικές ενεργειακής απόδοσης μπορεί να καταγράφονται με ευκολία σε επίπεδο οδηγιών και κανόνων της ΕΕ, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά στην πράξη γιατί έχουν μεγάλο σχετικά κόστος και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Πολύ περισσότερο που πολλές από τις ιδιαίτερα αποτελεσματικές τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης έχουν βαρύ οικονομικό κόστος και χρειάζονται κίνητρα, τα οποία πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ωριμάσει η εφαρμογή τους”.
Με άλλα λόγια ο νέος υπουργός Ενέργειας, εγκλωβισμένος σε μια παλαιομαρξιστική (sic) λογική φτάνει στο σημείο να αποδίδει ταξικό πρόσημο ακόμα και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί επιλογή μόνο για τις πλούσιες οικονομίες και τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα.
Ο κ. Λαφαζάνης αγνοεί τα τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει για την Ελλάδα η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος και εστιάζει τις προσπάθειές του στην “πολυεπίπεδη” εκμετάλλευση του λιγνίτη (με γερμανικά κεφάλαια) και στην “πολυδιάστατη” δρομολόγηση αγωγών φυσικού αερίου που υποτίθεται θα φέρουν δισεκατομμύρια στο ελληνικό κράτος εάν και όποτε υλοποιηθούν.
Από τα συμφραζόμενα μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι ο κλάδος της εξοικονόμησης ενέργειας που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας χάρη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 486 εκατ. Ευρώ από το 2009 ως το 2014 θα παραμείνει στον “πάγο” εξαιτίας της στάσης που υιοθετεί η νέα ηγεσία του υπουργείου “Περιβάλλοντος”.
Πηγή: Econews.gr