Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη από τη νόσο των λεγεωνάριων
Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Ιουλίου στη Νέα Υόρκη από τη νόσο των λεγεωνάριων, ενώ 64 έχουν νοσηλευθεί για την ίδια ασθένεια, έγινε σήμερα γνωστό από τις υγειονομικές αρχές.
Συνολικά 81 άνθρωποι προσεβλήθησαν απ” αυτήν τη μορφή πνευμονίας, που οφείλεται σ” ένα βακτήριο το οποίο βρίσκεται στα συστήματα κλιματισμού πολλών πολυκατοικιών στο νότιο Μπρονξ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 55 νοσηλευόμενους. Τα πρόσωπα που υπέκυψαν στη νόσο ήταν όλα μιας κάποιας ηλικίας και είχαν ιατρικά προβλήματα, διευκρίνισαν οι Αρχές.
Η δημαρχία ανακοίνωσε πως θα εξετάσει και πάλι σήμερα πέντε συστήματα κλιματισμού, τα οποία είχαν απολυμανθεί αφού είχε διαπιστωθεί σ” αυτά η ύπαρξη του βακτηρίου, μεταξύ των οποίων αυτά του νοσοκομείου Lincoln και ενός ξενοδοχείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η δημαρχία επανέλαβε πως το πόσιμο νερό στη Νέα Υόρκη, τα σιντριβάνια και οι πισίνες «δεν έχουν μολυνθεί από τη λεγεωνέλλωση».
Η νόσος:
Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.
Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα[2]. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα.
Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιρωμήτος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
5 Αυγούστου 2015