Εξοικονόμηση ενέργειας: στέγη που «ιδρώνει» κατεβάζει τη θερμοκρασία
Τα θηλαστικά έχουν τη μοναδική ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία
Τα θηλαστικά έχουν τη μοναδική ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της εφίδρωσης και της εξάτμισης των υγρών στην επιφάνεια του δέρματος, κάτι που τα προστατεύει από την υπερθέρμανση.
Αφού λοιπόν ο ιδρώτας λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά για τους ανθρώπους δεν θα μπορούσε να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στα κτίρια;
Αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν και οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης, που ανέπτυξαν έναν νέο συνθετικό υλικό για στέγες, που συγκρατεί το νερό και «ιδρώνει» όταν θερμαίνεται, δροσίζοντας το κτίριο χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την κατασκευή του υλικού, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική υδατοπερατή επιφάνεια, η οποία γεμίζει με νερό όταν βρέχει.
Αν το υλικό αναπτύξει θερμοκρασία υψηλότερη των 32,2 βαθμών Κελσίου κάτω από το φώς του ήλιου, αρχίζει να ιδρώνει απελευθερώνοντας νερό στην επιφάνεια. Το νερό εξατμίζεται και το κτίριο δροσίζεται.
Αυτό είναι εφικτό γιατί η υδατοπερατή επιφάνεια συρρικνώνεται όταν θερμαίνεται, αποβάλλοντας αναγκαστικά το νερό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, μια στέγη που ιδρώνει θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια σε ποσοστό 60% από τη χρήση κλιματιστικών τις ζεστές ημέρες.
Για να δοκιμάσουν την τεχνολογία τους οι ερευνητές εφάρμοσαν το υλικό σε μοντέλα σπιτιών και αύξησαν τη θερμοκρασία υποβάλλοντας τις μακέτες σε πολύ δυνατό φως.
Όπως διαπίστωσαν, σε αντίθεση με τα συμβατικά σπιτάκια, τα μοντέλα σπιτιών με τις στέγες που «ιδρώνουν» παρέμειναν δροσερά, ενώ η θερμοκρασία τους άργησε πολύ να αυξηθεί χάρη στο θερμομονωτικό υλικό.