Αυτονομία παλαιών πολυκατοικιών Siemens

Θερμιδομετρητές και συστήματα κατανομής δαπανών.

Εκείνοι που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα χρειάζονται μία καλή αντίληψη των καταναλώσεων τους έτσι ώστε να πληρώνουν μόνο ότι πραγματικά καταναλώνουν. Οι θερμιδομετρητές και οι κατανεμητές σωμάτων είναι η ιδανική λύση πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων και μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα.

Πλεονεκτήματα:
– Ακριβής, μακροπρόθεσμα σταθερή και αξιόπιστη μέτρηση των δεδομένων κατανάλωσης.
– Μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων, χάρη στην αρθρωτή σχεδίαση τους.
– Βολική ανάγνωση και προστασία της ιδιωτικής ζωής, χάρη στην φιλική προς το χρήστη απομακρυσμένη ανάγνωση χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει κάποιος στο διαμέρισμα.
– Εύκολη εγκατάστασηκαι ενσωμάτωση σε συστήματα τιμολόγησης – μέσω των πρωτοκόλλων M-bus και KNX RF.
– Ταχύτερη ανάκτηση του κόστους της ενέργειας χάρη στην ταχύτερη, χωρίς σφάλματα ανάγνωση και χρέωση.
– Προστασία των επενδύσεων λόγω προϊόντων υψηλής ποιότητας (δοκιμή κατά EN 1434).

Πρόταση αυτονομίας θέρμανσης και κατανομής δαπανών σε παλαιές πολυκατοικίες με Siemens S.E.T.

Στις παλαιές πολυκατοικίες με δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης, η θέρμανση ανάβει κάποιες ώρες της ημέρας που αποφασίζουν όλοι μαζί οι ένοικοι με αποτέλεσμα μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Επιπρόσθετα, η κακή μελέτη και η ανύπαρκτη εξισορρόπηση του δικτύου έχει σαν αποτέλεσμα την ανισοκατανομή της ενέργειας στο κτίριο. Οι ένοικοι των χαμηλών ορόφων ζεσταίνονται ενώ αυτοί στους ψηλότερους ορόφους κρυώνουν.
Εν ολίγοις, η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι:

 • Ανυπαρξία άνεσης
 • Συνεχείς διαξιφισμοί
 • Σπατάλη ενέργειας
 • Με την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα και ηλεκτρονικού κυκλοφορητή inverter στο λεβητοστάσιο, επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση του δικτύου και επομένως η εξισορρόπηση των θερμοκρασιών στο κτίριο. Επιπλέον, ο κάθε ένοικος έχει αυτονομία ανά σώμα και μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία που επιθυμεί σε κάθε χώρο του σπιτιού του. Το σύστημα αυτό αποκτά και χαρακτήρα εξοικονόμησης με την τοποθέτηση αντιστάθμισης στο λεβητοστάσιο.
  Για να έχουμε δίκαιη κατανομή δαπανών, σύμφωνα και με το νέο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), γίνεται θερμιδομέτρηση. Σε κάθε σώμα τοποθετείται κατανεμητής δαπανών ενώ ανά δύο ορόφους τοποθετείται η μονάδα δικτύου για τη συλλογή των μετρήσεων.

  Με το σύστημα αυτονομίας θέρμανσης-κατανομής δαπανών επιτυγχάνεται:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας έως 40% και απόσβεση της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Άνεση. Πλέον, έχετε όση θέρμανση θέλετε, όποτε θέλετε.
 • Δίκαιη κατανομή δαπανών, πλέον πληρώνετε όσο καταναλώνετε και παύση των διαξιφισμών.
 • Οι ιδιοκτήτες αναβαθμίζουν την επένδυσή τους. Αυξάνεται η ενεργειακή κλάση του διαμερίσματος καθώς και η αγοραστική του αξία και η τιμή ενοικίασης.
 • Πρόταση κατανομής δαπανών σε νεότερες πολυκατοικίες με μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης.

  Δίκαιη κατανομή δαπανών με θερμιδομετρητές γραμμής.
  Στις νεότερες πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης σε κάθε διαμέρισμα υπάρχει ένας θερμοστάτης ο οποίος ελέγχει μία βάνα αυτονομίας και η κατανομή δαπανών γίνεται με ωρομετρητές. Στο λεβητοστάσιο υπάρχει ένας πίνακας ωρομετρητών από τον οποίο ο διαχειριστής διαβάζει τις ώρες που καταγράφονται για κάθε διαμέρισμα. Τις μετρήσεις αυτές τις διαβιβάζει στην εταιρεία κοινοχρήστων για να γίνει η κατανομή δαπανών θέρμανσης.
  Το σύστημα αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δίκαιη κατανομή δαπανών.
  Για παράδειγμα, εάν κάποιος από τους ενοίκους αλλάξει τα θερμαντικά του σώματα με μεγαλύτερης ισχύος, το διαμέρισμα θα θερμαίνεται πιο γρήγορα και ο ωρομετρητής θα καταγράφει λιγότερες ώρες, ενώ στην πραγματικότητα η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, αν μία βάνα αυτονομίας χαλάσει και παραμείνει κατά ένα ποσοστό ανοιχτή, όταν κάποιος άλλος ένοικος ενεργοποιήσει την θέρμανση του και ο ένοικος με τη χαλασμένη βάνα θα λάβει ζεστό νερό στα σώματα του χωρίς να καταγραφεί η ενέργεια στον ωρομετρητή του.

  Η θερμιδομέτρηση είναι το απόλυτο σύστημα κατανομής δαπανών στην θέρμανση. Ο σωστός τρόπος κατανομής δαπανών γίνεται με μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας (ΚWH) και όχι ωρών (h)

  Η μόνη και δίκαιη λύση που προδιαγράφει ο ΚΕΝΑΚ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων) για την κατανομή δαπανών σε μονοσωλήνια συστήματα θέρμανσης είναι οι θερμιδομετρητές γραμμής.
  Εγκαθίστανται στο σωλήνα επιστροφής ανάμεσα σε δύο χειροκίνητες βάνες ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα. Στο σωλήνα προσαγωγής εγκαθίσταται μία χειροκίνητη βάνα που φέρει υποδοχή για το αισθητήριο προσαγωγής.
  Ο θερμιδομετρητής μετράει την παροχή του νερού που προσάγεται σε κάθε διαμέρισμα, μετράει τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου του νερού και ο ηλεκτρονικός του επεξεργαστής υπολογίζει την καταναλισκόμενη ενέργεια.
  Οι θερμιδομετρητές λειτουργούν αυτόνομα, με μπαταρία που έχει διάρκεια ζωής δέκα (10) έτη.
  Διατίθενται μοντέλα για εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης
  Δεν απαιτούν συντήρηση και αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση σε εφαρμογές κατανομής δαπανών θέρμανσης χώρων και ζεστού νερού χρήσης.